Psykologi af Erektil Dysfunktion

Følelsen af at være halv

Uanset hvilken alder en mand er, når han lider af ED, er det et problem og bekymring, fordi evnen til at få erektion er så stærkt forbundet med den mandlige identitet. Når erektil dysfunktion forstyrrer virkningen af både seksuel evne og identitet, kan en mand fordybe sig i en holdning af "livet er forbi" eller at han er "en halv mand".

Hvis du oplever et sådant problem, og føler, at dit seksuelle liv, din familie og det sociale liv og ja, selv måske dit arbejde lider, er der al mulig grund til at tale om problemet og finde en løsning.

Spørgsmål til at spørge dig selv

At besvare disse enkle spørgsmål er et første skridt for at finde ud af, om du lider af ED:

  1. Har du svært ved at opretholde en erektion?
  2. Går du op hver morgen med en erektion, men kan ikke opnå en under sex?
  3. Har du evnen til at få en erektion forsvundet pludselig?
  4. Har du evnen til at få en erektion forsvundet gradvist?
  5. Har du opdaget ændringer i udseendet af din penis?
  6. Hver du tager medicin for et af følgende: Højt blodtryk, diabetes, depression, ulcus, kvalme og opkastning, aterosklerose / dyslipidæmi, prostata problemer?


Hvis du har svaret ja på et eller flere spørgsmål, har du grund til at tale med en person, der ved mere om dette og hvem der er kvalificeret til at tale om ED.

Husk at der er masser af generel læger og urologer, der støder på dette problem hver dag!

Hvad er næste trin?

Hvis du har mærket i nogen tid, at din erektilfunktion er ændret, og hvis du lider af ED, er der al mulig grund til at dele dine tanker, ideer og bekymringer. Taler om problemet har vist sig at være en stor hjælp for de aller fleste patienter.

Start med din partner

Hvis du har et stabilt forhold, så taler du til din partner, er det naturlige første skridt. Dette kan dog være lettere sagt end gjort. Følsomhed til at diskutere emnet og forskellige frygt kan få dig til at bebrejde din partner, og tro at det er "partnerens skyld".

Kontakt en læge

Det næste skridt ville være at tale med en læge. Dette er noget, der kan være pinligt i starten, men de fleste der gør det, anser det for en stor lettelse bagefter.

Hvordan snakker jeg med min partner om erektil dysfunktion?

Erektil dysfunktion, såvel som de følelser, som tilstanden ofte skaber, er noget, der rammer mange mænd. Hvorfor er det så svært for mænd at tale om erektil dysfunktion? Mange mænd føler at de er en fejl og utilstrækkelig, når de lider af ED.

Mange trækker væk fra deres partnere helt for at undgå at skulle konfrontere problemet og undgå at blive udsat for situationer, der kan føre til sex. Mange erhverver en ny hobby, begrav sig i arbejde, eller undgå at gå i seng med deres partner om aftenen. Mange skaber konflikter, mere eller mindre bevidst, for at undgå at være tæt på deres partner.

Disse reaktioner er normale. Folk er bange for at miste deres partnere, hvis problemet kommer til overfladen, og det er et vanskeligt emne at tale om. Det er følsomt, pinligt og akavet at tale om sex og følelser af fiasko.

Hvordan føles det for min partner?

Alle reaktioner er selvfølgelig individuelle, men mange partnere reagerer på en lignende måde, når de konfronteres med deres partners ED.

Har han mødt en anden

Din partner bemærker først, at din ømhed og nærhed falder, og fordi partneren ikke ved hvorfor, tror de naturligvis, at du leder efter en anden.

Vigtige punkter at diskutere med din partner

Start med dit ønske om at være ærlig. Fortæl din partner, at du finder det svært at tale om dette emne, men du vælger stadig at gøre det, fordi du er bange for at skade dit forhold, og du vil forbedre for dit fælles gode.

Prøv hurtigt at få din partner til at forstå, at der ikke er noget "forkert" med din partner, og du tror ikke, at han / hun er blevet uinteressant. Mange partnere har en tendens til at finde fejl i sig selv og at tage skylden til manglende seksuel kontakt.

Spørg din partner, hvordan de føler. Måske oplever din partner problemet anderledes end dig. Partnere søger ikke altid præstationer, men mangler ofte mere nærhed, varme og kærlighed til forholdet.

Diskuter faktorer i hverdagen, der kan have ændret sig, og det kan have påvirket din livsstil. Er du for eksempel udsat for stress på arbejdspladsen eller forstyrret med familien på en eller anden måde?

Diskuter hvordan du kan søge hjælp til behandling, hvem er det lettere at tale med og vil du gå der sammen?

Hvordan taler jeg med min læge?

Faget er iboende følsomt for at tale om, og derfor er mange tilbageholdende med at søge hjælp fra læger. Men hvis alle dem, der lider af ED, vidste, hvor almindeligt problemet er, og at praktiserende læger, urologer og andre specialiserede læger ofte støder på patienter med erektil dysfunktion hver dag, ville det helt sikkert hjælpe.

Da 90% af alle dem, der søger hjælp, kan behandles, uanset den underliggende årsag, er der ingen grund til at vente. Vi anbefaler stærkt at kontakte din læge eller en anden læge. Der er hjælp!

Løs for at få både dig og din partner til at søge professionel hjælp. En stor del information findes på internettet om behandlinger for mænd med nedsat seksuel ydeevne. Forskellige piller til behandling af erektil dysfunktion kan også bestilles online, men disse kan være falske stoffer, der ikke indeholder de aktive ingredienser, som de rigtige stoffer gør, så pas på.

Sådan får du professionel hjælp, trin for trin:

Hvor skal man dreje

Overvej om du vil tale med en kvindelig eller mandlig læge og vælge en til at se. Så lav en aftale med en specialist eller urolog på din nærmeste sundhedsklinik, medicinsk center eller privat læge kontor.

Du behøver ikke henvises for at se en familielæge hos det nærmeste lægehus, en privat læge eller en virksomhedslæge. For at se en hospital urolog eller anden specialist,
du skal først få en henvisning fra en læge. Hvis du vælger at gå til en privat praktiserende læge eller privat urolog, er der ikke behov for henvisning. Desværre kræver flertallet af private læger i storbyer en henvisning, så det kan være umagen værd at se en læge i en mindre by.

Hvis problemet handler mere om dig og din partners forhold, kan du i stedet for at tale med en sexolog. Du kan finde disse i de gule sider under overskriften "Sex og forhold rådgivning" eller under "Psykologer - Licenseret".

Hvis du bor i en lille by, vil du måske beholde anonymitet. I dette tilfælde kan du bestille en aftale med en læge på et andet sted. Directory assistance kan give dig telefonnumre.

Du kan også modtage en opdateret liste over læger over hele landet, som selv er registreret som villige til at acceptere patienter med ED.

Hvordan man laver en aftale, trin for trin

Hvad skal man gøre i praksis?

Ring og lav en aftale. Mange læger og klinikker er åbne visse timer til aftaler. Om mandagen kan det være svært at komme igennem, så prøv igen i løbet af ugen.

Hvis du har problemer med at tale om problemet med sygeplejersken, at du bestiller en aftale med, kan du bare sige, at du vil have en generel sundhedskontrol, eller at du ikke vil angive, hvorfor du aftaler en aftale. Du har ingen forpligtelse til at sige, hvorfor du vil se lægen på tidspunktet for reservationen.

Tal med din partner og afgøre, om du skal gå alene eller sammen med dem til lægen.

Besvar de spørgsmål, der er fundet i artiklen »Psykologi af ektil dysfunktion« (under underpositionen "Spørgsmål til at spørge dig selv") og tag det med dig under besøget. Hvis du har problemer med at snakke om problemet, kan du blot overdrage listen til lægen og sige: "Dette er hvad jeg skal snakke om."

Spørg lægen om at fortælle dig mere om tilgængelige behandlinger.

Lav en aftale for et returbesøg, når du er færdig. På returbesøget kan du følge op på, hvordan behandlingsformen har fungeret. Hvis stoffet du brugte ikke fungerede, kan du bede lægen om at ændre forskrifter eller øge dosis.

Hvad sker der hos lægen?

Når du ser din læge, vil han eller hun sandsynligvis undersøge. Dette er simpelt og er primært baseret på et interview, hvor lægen spørger om din medicinske historie og hvornår og hvordan erektionsproblemerne opstår. Andre sundhedsmæssige problemer diskuteres også, som om der er nogen underliggende sygdomme, og hvis du tager medicin. Nogle gange er der et spørgeskema, som du udfylder for at beskrive problemet.

Der foretages derefter en sundhedsvurdering for at udelukke nogen af de tidligere nævnte sygdomme og risikofaktorer. Det er almindeligt for lægen at teste blodsukkeret og blodfedt, måle blodtryk og undertiden tage prøver af mandlige kønshormoner (testosteron). Tøv ikke med at fortælle lægen, hvis du har problemer med at få eller opretholde en erektion. Forsøg at give så nøjagtige oplysninger som muligt. Lægen vil så sandsynligvis foreslå en behandling, der passer dig.

Spørgsmål du kan forvente fra din læge:

Hvornår begyndte erektil dysfunktion?

Oplever du undertiden en erektion om natten (natlig erektion) eller om morgenen?

Tager du medicin til forhøjet blodtryk, diabetes, depression, ødem (vandretention) eller prostata problemer?

Er der diabetes, hjerte- og vaskulær eller neurologiske sygdomme i familien?

Er du stresset, nervøs eller deprimeret?

Er du i et forhold og i så fald hvor længe?

Det kan synes mærkeligt at tale med en læge om erektil dysfunktion, men tænk på hvordan lægen taler til patienter om dette regelmæssigt.